WYNAJEM DMUCHANYCH ZAMKÓW

Zdrowe odżywianie nastolatków

Zdrowe nawyki żywieniowe mają bezpośredni wpływ na funkcjonowanie i rozwój młodego organizmu. Prawidłowa dieta sprawia bowiem, że nastolatek ma dużo energii, nie doświadcza braku witamin czy minerałów, właściwie się rozwija i utrzymuje zalecaną do jego wieku i wzrostu wagę. Budowanie nawyków żywieniowych zaczyna się już we wczesnym dzieciństwie, ale nigdy nie jest za późno na wprowadzenie zmian na lepsze.

 O czym musimy pamiętać mówiąc o zdrowym odżywianiu nastolatków?

Przede wszystkim posiłki powinny być spożywane wolno, dopiero po około 20 minutach jedzenia zaczynamy odczuwać sytość, spokojne jedzenie pozwoli kontrolować porcje spożywanych produktów. Następnym bardzo ważnym elementem żywienia jest właściwe nawodnienie organizmu. Pomaga zachować prawidłową masę ciała i jest niezbędne do dobrego funkcjonowania narządów. Owoce i warzywa powinny być spożywane codziennie a nie tylko czasami. Kontrola wielkości spożywanych porcji. Przejadając się, organizm nastolatka przyjmuje więcej kalorii, których nadmiar gromadzony jest przez organizm w postaci tkanki tłuszczowej. Jedzenie  podczas oglądania telewizji lub korzystania z komputera, powoduje, że jemy szybciej i nie kontrolujemy zjadanych ilości. Spożywając posiłki z rodziną lub przyjaciółmi, mamy większe szanse na zmniejszenie tempa jedzenia i delektowanie się jego smakiem. Regularne posiłki w gronie rodzinnym dodatkowo wzmacniają więź między rodzicami i dziećmi.

Zapotrzebowanie żywieniowe nastolatków

W okresie wzmożonego wzrostu organizm potrzebuje większej ilości kalorii oraz składników odżywczych. Dziewczęta powinny spożywać około 2200 kalorii dziennie, a chłopcy między 2500 a 2900 kalorii. Około 15-20% kalorii powinno pochodzić z białka w postaci chudego mięsa, ryb, drobiu, soi, roślin strączkowych, orzechów oraz jaj. W diecie nastolatków nie może zabraknąć również produktów bogatych w wapń,  który ma kluczowe znaczenie dla rozwoju kości. Młodzież powinna spożywać 1300 mg wapnia dziennie – to odpowiednik 3 porcji nabiału (jogurt, ser, mleko). Warto pamiętać, że tłuszcze powinny stanowić maksymalnie 30% kalorii w dziennym jadłospisie, a tłuszcze trans - konkretnie nienasycone kwasy tłuszczowe (obecne w ciastkach, przekąskach i smażonych produktach) należy ograniczać.

Jeżeli zadbamy o prawidłowe odżywianie naszych „większych” pociech będziemy pewni, że dostarczyliśmy młodemu organizmowi  produkty bogate w żelazo oraz witaminy D i B. Dlatego w jadłospisie nie powinno zabraknąć takich produktów jak: mięso, zielone warzywa i płatki śniadaniowe wzbogacone o żelazo.  Natomiast witamina D zapewnia prawidłowe wchłanianie wapnia, a witaminy z grupy B utrzymują właściwy poziom energii.

Pamiętajmy -  zdrowe odżywianie połączone z aktywnością fizyczną pozwoli nam  cieszyć długim i zdrowym życiem    

KONTAKT

  • +48 790 856 868
  • funfactoryswidnica@gmail.com
  • funfactory-swidnica.pl

PODĄŻAJ ZA NAMI

Design © 2019 Websiteok. All rights reserved.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

Kontynuując korzystanie ze strony, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. więcej informacji

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Zamknij